Meditatie tijdens de vergadering

door Nicole Suylen – juli 2018

Na een warme dag zat ik gisteren, samen met vrienden, in de avondzon. Genietend van een lekker stuk zalm geroosterd op de barbecue en kersverse groenten, vertelt mijn vriendin dat ze twee online meditatieprogramma’s volgt waarbij ze iedere dag begint en eindigt met drie kwartier mediteren. Daarnaast herhaalt ze haar meditatieprogramma gedurende de dag als ze voelt dat ze het contact met zichzelf verliest, wat regelmatig gebeurt.

Het klonk mij vrij tijdrovend in de oren, hetgeen zij volledig beaamde. Maar voegde zij er aan toe, zo mediteer jij toch ook?

Op dat moment realiseerde ik me dat ik haar wel had laten kennis maken met mijn meditatievorm, de Gentle Breath Meditatie, maar dat ik nooit verteld had hoe ik die toepas in mijn leven.

Ik vroeg haar of zij de Gentle Breath Meditatie ook doet, maar, zo zei zij: “Als ik dat er ook nog bij doe, heb ik geen tijd meer over voor de dagelijkse dingen.”

Ik gooide de bom erin en zei: “Ik mediteer nooit langer dan een minuut en ook niet dagelijks. Als ik mediteer doe ik alleen de Gentle Breath Meditatie. Dit doe ik bijvoorbeeld op een moment dat ik onrust ervaar tijdens een drukke vergadering. Niemand die ziet dat ik dat doe. Vervolgens neem ik de stilte en lichtheid die de meditatie mij oplevert mee in de rest van de vergadering en de dag, waardoor ik beter kan observeren wat er allemaal gebeurt en daarnaar kan handelen.”

Ze keek me met grote ogen aan en was stomverbaasd.

Kan het zo simpel zijn?

Alle meditaties die ik gedaan heb in mijn leven voordat ik de Gentle Breath Meditatie leerde, waren niet simpel. Het mediteren duurde altijd te lang (vond ik). Ik zat niet lekker, zelfs niet op het meditatiebankje dat mijn toenmalige vriend liefdevol voor mij maakte. Mijn lichaam ging altijd ergens pijn doen en ik werd wel rustig, maar ook vaak sloom en zwaar. Staande of liggende meditaties maakten voor mij geen verschil. Omdat ik vond dat ik het vol moest houden, gaf ik gedurende een meditatie nooit op. Regelmatig mediteren? Dat werd hem niet.

Totdat ik acht jaar geleden de Gentle Breath Meditatie leerde. Dat was een openbaring, zo eenvoudig. Je richt je aandacht op het puntje van je neus en je laat de lucht heel gentle via het puntje van je neus naar binnen gaan. Je kunt dit uitbreiden, maar in de kern is dit het. Als je deze meditatie leert, doe je het met je ogen dicht en als je er meer ervaring mee hebt, is het mogelijk om de ogen erbij open te houden; dat doe ik bijvoorbeeld op mijn werk.

Mijn vriendin luisterde met open mond toen ik vervolgde:
“De Gentle Breath Meditatie geeft mij iedere keer zonder dat het me tijd kost, ruimte, rust, licht en levendigheid. Kortom een boost, waar nodig.”

Mediteren, wat kan dat toch heerlijk simpel zijn.

Met dank aan notuleren.nl, het bedrijf dat het voor mij mogelijk maakte om de cartoon bij deze blog te plaatsen.